”Sundhedsplejersken” af Nova Lee Maier

Turbineforlaget 2015 – 350 sider

Forlagets beskrivelse

Efter en vanskelig fødsel er Didi lettet over at få daglig hjælp fra den dygtige og forstående sundhedsplejerske Hennequin.
Men Hennequin er ikke den, hun udgiver sig for at være og har en forfærdelig plan med Didi og hendes lille nybagte familie.
Miriam de Moor, kriminalinspektør ved Rotterdam politi, er allerede på sporet af Hennequin, som hun mistænker for at have begået en alvorlig forbrydelse mod hendes egen familie. De næste 10 dage bliver afgørende for, om hun når at opklare, hvem Hennequin er, og kan forhindre en ny grusom forbrydelse.
Sundhedsplejersken er en klassisk psykologisk thriller, hvor spændingen er holdt til det yderste fra start til slut i en stramt komponeret historie om jagten på en udspekuleret psykopatisk kvinde.

Anmeldelse

Umiddelbart kan man godt forestille sig, at den mandlige del af krimilæserne ud fra titlen vil tænke ved sig selv: ”Det er ikke en bog for mig”. Tænker man sådan, så tager man helt fejl.

Ganske vist hører man også en del om de fortrædeligheder, som kvinder, der lige har født, kommer ud for.

Disse fortrædeligheder indgår imidlertid på en særdeles spændende og uhyggelig måde i selve krimiintrigen, da sundhedsplejersken Hennequin får ansættelse hos den førstegangsfødende Didi. Hun har bækkenbundsløsning, som nødvendiggør, at hun får hjælp i dagligdagen.

Samtidig er politikvinden Miriam på eget initiativ i gang med en privat efterforskning af Hennequin,som har været gift med Miriams bror. Han er død efter et mystisk styrt på en trappe i deres hjem.

Bogen er bygget op på den måde, at handlingen ses fra både Didis, Hennequins og Miriams synsvinkler. Det giver en utrolig god indsigt i de tre kvinders tanker og handlinger, og man lærerdem virkelig godt at kende.

De tre kvinder kommer også fra forskellige miljøer, og også disse er godt beskrevet.

Næppe er Hennequin kommet ind i Didis og hendes mand, Oscars hjem, før hun i det skjultebegynder foretage sig modbydeligheder mod familien. Til at begynde med er det kun i det små, men efterhånden tager disse modbydeligheder til og bliver i den grad grænseoverskridende.

Miriams private efterforskning afslører ikke overraskende, at Henniquin er en person med mange dystre hemmeligheder.

Forfatteren formår at skabe en gysende stemning uden brug af heftige virkemidler. Det er ikke de bloddryppende detaljer, læseren udsættes for. Det er den snigende og intense spænding.

Et vigtigt tema i bogen er at vise, athændelser i barndommen kan være med til at præge et menneske hele livet igennem, og her taler vi ikke bare om mislykket pottetræning.

Når man er færdig med bogen, har man fået fint styr på, hvordan tingene hænger sammen, og alle ”mysterierne” er opklaret. Alligevel mener jeg, at der er noget uforløst over slutningen. Når det så er sagt, ville netop den slutning egne sig fortrinligt til en film. Ja, jeg er lidt ambivalent her.

Nova Lee Maiers”Sundhedsplejersken” og Simone van der Vlugts ”Hvor intet kan røre dig” (Forlaget Punktum 2015) viser, at hollænderne kan andet end fostre kunstmalere, dyrke tulipaner, og spille fodbold på højt niveau. De kan også skrive spændende krimier, så bliv endelig ved det også.

5 krimihjerter af 5

Turbineforlaget 2015 – 350 sider

Reklame

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...