”Den niende grav” af Stefan Ahnhem

Lindhardt og Ringhof 2015 – 491 sider

Forlagets beskrivelse:

Den svenske justitsminister forlader rigsdagen efter en hård debat. Han benytter bagudgangen for at undgå den ventende presse, men han når aldrig frem til sin bil, der står og venter på ham et stykke væk. Han synes at være forsvundet op i den blå luft, midt i magtens centrum.

Dette sker et halvt år inden begivenhederne i ‘Offer uden ansigt’ fandt sted og i ugerne op til jul. Sneen og kulden holder både Stockholm og København i et jerngreb, da Fabian Risk kaldes ind for i al hemmelighed at udrede omstændighederne bag justitsministerens forsvinden. Officielt er sagen stadig Säpos ansvar, men ligesom Fabian og hans højgravide kollega Malin Rehnberg famler også Säpo i blinde. Snart viser det sig, at tingene langt fra er, som de burde være, og at stærke interesser arbejder på, at sandheden ikke skal komme frem.

Samtidig bliver en kendt dansk tv-journalists hustru fundet brutalt myrdet i sit hjem nord for København. Dunja Hougaard fra Københavns Politis Drabsafdeling leder udforskningen, som fører hende over sundet til Sverige.

‘Den niende grav’ er en fornemt konstrueret krimi, hvor Stefan Ahnhem fortæller historien bag Fabian Risks beslutning om at forlade Stockholm og flytte tilbage til Helsingborg. Fabian og Dunja krydser hinandens spor i et vinterkoldt Skandinavien og trækkes dybere og dybere ind i en konspiration, der viser sig at være langt værre, end de nogensinde havde forestillet sig.

Anmeldelse:

Selv om ”Den niende grav” kun er den 2. bog fra Stefan Ahnhems hånd, beviser forfatteren sammen med hans første roman ”Offer uden ansigt”, at han har potentiale til at blive ”en af de store” svenske krimiforfattere.

”Den niende grav” er en særdeles spændende pageturner, som er fyldt med mange iøjnefaldende og dramatiske effekter. Stefan Ahnhem udviser en god evne til at udspekulerede plots, som virkelig kan overraske.

Nu er der tale om en thriller, og det indebærer selvfølgelig, at noget af det, der er med i bogen sandsynligvis ikke vil kunne ske i virkeligheden, men det har ingen betydning, når man læser den velskrevne bog, fordi det er så spændende og opfindsomt.

Der er også mange særdeles barske beskrivelser af det, som de adskillige ofre i bogen udsættes for. I og med der er så mange ofre, kan man måske stille sig det spørgsmål, om effekten af gruen kan holde hele vejen igennem.

Selv om spændingen og dramatikken hersker i bogen, spiller også kærlighed i mange afskygninger en stor rolle. Her er den fanatiske kærlighed, her er kærligheden mellem ægtefolk, her er kærligheden mellem kolleger og her er den kærlighed/liderlighed som chefer kan belemre ansatte med.

Personbeskrivelserne er særdeles gode, og det gælder hele persongalleriet. I særdeleshed får man god indsigt i hovedpersonen Fabian Risk, og læseren må konstatere, at selv om man er en dygtig efterforsker, kan man godt have problemer med følelseslivet, især når det gælder Fabians forhold til ægtefællen, Sonja og til sine børn.

Et interessant twist i bogen er, at en af de andre hovedpersoner – efterforskeren Dunja Hougaard – er dansker, og at en del af handlingen foregår i København.

Bogen beskriver også mange forskellige miljøer på bedste vis.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2015 – 491 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...