”Hvidt Snit” af Lotte Petri

Forlagets beskrivelse

“Hvidt snit” er en ny krimi i serien om forskeren og lægen Selma Eliassen, som er ansvarlig for forebyggelse af epidemiske udbrud og angreb med biologiske våben. Det sensationelle fund af en død ulv på dansk grund får en yderligere dimension, da nogle knoglerester fra et menneske findes i dens mavesæk, og snart findes resten af skelettet. En retsmedicinsk undersøgelse viser, at skelettet er omkring 30 år gammelt, og at der er tale om et grusomt mord. Kort efter dør en indsat fange under mystiske omstændigheder på Sikringen – et moderne topsikret fængselshospital, hvor landets allerfarligste sindssyge, kriminelle er indsat.
Skønt der er 30 år imellem deres dødstidspunkter, aner politiet en sammenhæng: Begge ofre har fået foretaget det hvide snit gennem øjet – en operativ metode, der ellers ikke anvendes længere – og begge er blevet forgiftet med et yderst sjældent stof. Samtidig har Selmas studieveninde, retsmediciner Lone Olsen, store personlige problemer. Hun lider af den arvelige genfejl “Turners syndrom” – og pludselig dukker hendes sygejournal op på en ny-nazistisk hjemmeside, der plæderer for udryddelse af mennesker med arvelige genfejl som en del af racehygiejnen.
Selma og hendes kolleger hvirvles nu ind i en farlig efterforskning mellem psykisk syge kriminelle og tegn på ny-nazistiske rørelser, og efterforskningen tyder på, at der er en kynisk seriemorder på spil, der har ladet sig inspirere af nazisten Josef Mengeles menneskeeksperimenter
.

Min anmeldelse

Lotte Petri har med ”Hvidt snit” skrevet en særdeles spændende, gysende, interessant og informativ thriller. I min optik den bedste af Lotte Petris udgivne bøger.

Det ”hvide snit” var en hjerneoperation, der blev benyttet fra 30’erne og frem til 70’erne. Lægerne udførte på meget psykisk syge mennesker, inden nutidens psykofarmaka blev taget i brug. Ofte var det med uoverskuelige, negative konsekvenser for den syge.

I bogen spiller det ”hvide snit” en meget stor rolle, og Lotte Petri gør på bedste vis meget ud af at forklare, hvad ”snittet” går ud på.

En del af handlingen foregår i ”Sikringen” på Nykøbing Sjælland, hvor landets mest afvigende og psykisk syge kriminelle sidder indespærret.

Bogen beskriver også om nazisternes racehygiejne, hvilket medfører, at læseren får en indsigt i ”Turners syndrom”, som er en lidelse, der skyldes genfejl. Endvidere berøres også nynazisme.

Desuden får Lotte Petri også ulvens tilbagevenden til Danmark indflettet i handlingen.

Alle handlingselementerne formår Lotte Petri at flette sammen til en helstøbt handling.

I denne thriller spiller Lotte Petris gennemgående hovedperson fra hendes 3 tidligere bøger, forskeren og lægen Selma Eliassen knap så stor en rolle. Den politimæssige efterforskning med politikommissær Ian Buchanan i spidsen er noget mere inde over, så bogen fremstår også som en politiroman.

Bogenspersoner er skildret meget troværdige. Det samme er de steder, hvor handlingen foregår. Ingen tvivl om, at der ligger meget research bag disse beskrivelser.

I og med at bogen er omme ad nazisme og nynazisme berører den også den højreorienterede terror, som også er en del af verden i dag – omend knap så eksponeret som den islamistiske terror.

De spændingsmæssige elementer i bogen– og dem er der mange af – er spektakulære, men fuldt ud acceptable.

Som nævnt er Lotte Petris bog ret informativ på forskellige områder, men der er selvfølgelige også meget, der er udsprunget i Lotte Petris hjerne, men man stiller sig alligevel det spørgsmål: ”Hvor meget af det er så egentlig hjernespind, når det kommer til stykket?”

I øvrigt er bogens forside meget iøjnefaldende. Jeg associerede straks til Peter Lundin. Det er sikkert ikke tilfældigt bogens handling taget i betragtning.

Stor ros til Lotte Petri for ”Hvidt snit”.

5 krimihjerter af 5

Turbine 2015 – 318 sider

Reklame

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...