Fjendens bedste ven” af Hans Mortensen

People´sPress 2015 – 262 sider

Forlagets beskrivelse:

Journalisten Kasper Berg har en fortid som glødende kommunist, men den har han for længst lagt bag sig. Det tror han i hvert fald. For da ungdomsvennen Bjarne findes druknet i havnen i deres hjemby, får Kasper udleveret en stak breve, som kaster nyt lys over hans og vennens fælles historie. 

Brevene er skrevet af en østtysk kvinde, de to mødte på en sommerlejr i det daværende DDR, og de efterlader Kasper med en række uafklarede spørgsmål: Blev hans ven hvervet som spion for østtyskerne, eller var han bare en nyttig idiot i et storpolitisk spil under den kolde krig? Og er hans død et hændeligt uheld, eller er det overlagt mord som konsekvens af noget, der skete dengang?

Svarene skal findes i nutiden og i cirkler, hvor man mindst ville vente det. Og for Kasper bliver jagten på sandheden ikke ufarlig. 

”Fjendens bedste ven” er en politisk spændingsroman om et vigtigt kapitel i den kolde krig, der udspillede sig tæt på nutiden og tæt på Danmark. 

I årene efter Berlinmurens fald og genforeningen mellem Øst- og Vesttyskland, har pressen jævnligt taget sager op, der omhandler, at danske statsborgere under Den kolde Krig i mere eller mindre omfang var agenter og meddelere til Stasi i Østtyskland.

Dette emne tager Hans Mortensen op i ”Fjendens bedste ven”.

Bogen er ikke på nogen måde en åndeløst spændende og nervepirrende thriller, men den er alligevel spændende på sin egen rolige facon, og så er den frem for alt interessant og også vidensformidlende, idet man får et meget fint indblik i, hvordan Stasi i Østtyskland hvervede spioner i udlandet – for denne bogs vedkommende i Danmark. Samtidig beskriver den, hvordan østtyske borgere udsat for forskellige former for trusler også var tvunget til at arbejde for Stasi.

Mange af de danskere, der spionerede i Danmark for Østtyskland, var blandt de unge og naive mennesker, som i 60’erne, 70’erne og 80’erne så kommunismen som det eneste saliggørende for menneskeheden.

Man hører også, hvordan mange af disse unge mennesker efterhånden, som de blev ældre, slet ikke kunne forstå, at de sådan var blevet vildledt, da de var unge.

Som i virkelighedens verden er det lykkedes for nogle af dem, der beskrives i bogen, og som spionerede for østtyskerne, at arbejde sig op i samfundets top. Når sådanne topfigurer trues med afsløring, kan det få alvorlige konsekvenser for dem, men så sandelig også for dem, der afslører dem.

Ofte er de, der kommer på sporet af gamle Stasi-agenter, journalister. Det er også tilfældet i ”Fjendens bedst ven”, hvor bogens hovedperson den godt 50-årige Kasper Berg og selv tidligere kommunist – men ikke agent, kommer på sporet af en alvorlig spionsag, der er foregået i Danmark.

I lighed med bogens andre personer, beskrives Kasper Berg meget troværdigt. Han beskrives ikke som en helt; men han er en dygtig journalist, der arbejder på at afsløre kredsen omkring den alvorlige spionsag.

I øvrigt er det også interessant at høre om, hvordan pressen arbejder, når der er noget dramatisk og spektakulært under opsejling.

Bogen fører også læseren til nutidens Berlin, hvor man møder nogle af de mennesker, der på en eller anden måde har været tilknyttet Stasi. Også disse personer er realistisk beskrevet.

Interessant er det, at bogen beskriver, at der stadig er et vist sammenhold blandt gamle Stasi-folk, og at de kontakter, de stadig har i udlandet, medfører forskellige former for kriminalitet i nutiden. Det lyder yderst troværdigt.

Det kunne også være interessant at vide, hvor vidt det er tilfældet – som bogen beskriver – at der i nutidens Danmark på tilsvarende vis også findes danske PET-folk, der med modsat fortegn stadig bekæmper Stasi-agenter, efter de er blevet pensionerede.

For en god ordens skyld vil jeg lige nævne, at årsagen til Bjarnes druknedød, bliver fuldt belyst til slut i bogen.

Som nævnt er bogen yderst realistisk, derfor generer det mig, at en nutidig og dygtig forfatter som Hans Mortensen med denne bog, stadig bruger betegnelsen kriminalpolitiet om de efterforskere, der ud over PET er tilknyttet denne sag.

4 krimihjerter af 5

People´sPress 2015 – 262 sider

Reklame

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...