Fra bogens bagside
Det er 1975. En gangster fra Vesterbro stikker af for at nyde det søde liv på Solkysten i Spanien. I bagagen har han en pige, en sikker fidus og en lige så sikker tro på, at han nok skal klare sig.
Næsten 40 år senere dukker et friskt lig op i en gammel spansk massegrav. I Danmark bliver en ældre kvinde brutalt halshugget i Frederiksberg Have. Og et attentat på en ledende rocker truer med at udløse bandekrig i de københavnske gader.
Knogleeksperten Linnea Kirkegaard er i Spanien for at deltage i en udgravning – og for at komme lidt væk fra kæreste og familieliv hjemme i Danmark. Hun finder snart ud af, at borgerkrigens sår langt fra er helet. Graver man dybt nok, dukker fortiden altid op.
Min anmeldelse
”Når solen forsvinder” er en særdeles spændende og medrivende bog med fire parallelle handlingsforløb: Drabssag med halshugning af en kvindelig frelsersoldat, konflikten mellem Hells Angels og Bandidos, udgravning af en massegrav fra Borgerkrigen i Spanien, et flash-back til kriminaliteten i Danmark/Spanien i 1975.
Bogen igennem er der krydsklipning mellem disse handlingsforløb. Hvorfor bogen er opbygget på denne måde, kommer man til fulde til at forstå under læsningen.
Beskrivelsen af opklaringen af halshugningssagen og rockerkonflikten er særdeles realistisk. Sjældent har jeg læst en bog, hvor det politimæssige er så grundigt og korrekt beskrevet. Der er noget næsten dokumentarisk over denne del af bogen.
Handlingen i bogen foregår på steder, der eksisterer i virkeligheden, hvilket også er et stort plus for bogen. Det er med til at gøre handlingen realistisk.
Bogens to hovedpersoner, knogleeksperten Linnea Kirkegaard og efterforsker ved Københavns Politi, Thor M. Dinesen er troværdigt beskrevet, selv om Linnea kommer ud for nogle situationer, hvor hun er ret så ”heltindeagtig”, men det er jo også det, der er med til at skabe spændingen.
De to hovedpersoner har et forhold til hinanden, men det svælges der på ingen måde i, men er alligevel med til at karakterisere dem.
Bogen beskriver på en god måde, at også politifolk foretager handlinger, som ikke altid er ”lige efter bogen”, og mon ikke også, det er sådan i virkeligheden?
Det er interessant at læse, forfatterparrets beskrivelse af, hvordan en rockerkonflikt kan udvikle sig. Selv om der i den forbindelse foregår meget dramatik, tror jeg ikke, det er ret overdrevet ud fra det, der ofte er beskrevet i medierne.
Bogens beskrivelse af forholdene under Den spanske Borgerkrig er med til at give et vist indblik i, hvad der foregik dengang i 30’erne, og Bødker og Bruun formår at flette en nutidig krimiintrige ind i de faktiske forhold.
Man skal undertiden ”holde tungen lige i munden” under læsningen for at få det hele med, men det går an.
Selv om meget falder på plads til sidst, føler jeg alligevel, der er noget uforløst over slutningen.
I og med at jeg følte mig godt underholdt under læsningen, og at bogen også indeholder en form for vidensformidling i beskrivelserne af politiets arbejde og ”Den spanske Borgerkrig”, har bogen fortjent 4 hjerter.
4 krimihjerter ud af 5
Modtryk 2014 – 350 sider
Reklame
Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget
Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO