”Tre sekunder” af Roslund og Hellström

Fra bogens bagside

Han lever et dobbeltliv. Et med familie og to børn. Og et andet, hemmeligt, som agent for politiet, hvor han hvert øjeblik risikerer at miste alt. Han bliver tvunget til at tage magten i et af Sveriges hårdeste fængsler. Af mafiaen, som vil have ham til at kontrollere fængslets narkohandel. Af politiet, som vil have ham til at infiltrere mafiaen. Han indser, at han fra nu af er alene, at han ikke kan stole på nogen, og at han i det øjeblik, han afsløres, er lige farlig for begge parter. Han kalder sig Paula og ved, at det tager præcis tre sekunder at dø.  Tre sekunder er femte bind i den prisbelønnede krimiserie med Ewert Grens i hovedrollen.

Min anmeldelse

”Tre sekunder” er en fantastisk god krimi med et kritisk syn på politiets brug af civile agenter i bestræbelserne på at opklare en forbrydelse. I bogen her drejer det sig om narkokriminalitet.

Hvad skal samfundet acceptere? Må en civil agent begå en forbrydelse for at medvirke til at opklare en anden forbrydelse?

Bogens hovedperson, Piet Hoffmann er en tidligere kriminel, der bliver overtalt til at gå politiets ærinde i bestræbelserne for at komme en polsk narkoliga til livs, men på et tidspunkt går alting ikke lige som planlagt.  Ulykkerne ramler ned over de involverede personer. Straks undsiger de politifolk, der har hyret ham, hans engagement.

Imidlertid er der stadig politifolk af den gode gammeldags slags for hvem, politiarbejde er ensbetydende med traditionelt engageret benarbejde. I bogen repræsenteret ved politimanden Ewert Grens, som har en svaghed for sangerinden, Siw Malmkvist. Han foretager nu sine egne undersøgelser for at finde ud af, hvad der skete, da alt gik galt i den aktion, som civilagenten Piet Hoffmann var involveret i, og han helmer ikke, før han opklarer sagens rette sammenhæng. Selvfølgelige forsøger de politifolk, der står bag aktionen, at hytte deres eget skind.

Miljøer er glimrende beskrevet. Især gør beskrivelserne af det fængsel, hvor Piet Hoffmann indsættes som et led i aktionen et stort indtryk, men også det politimiljø, der beskrives, er troværdigt.

Troværdigheden gælder også bogens personer, som alle er godt beskrevet.

Bogen rummer nogle særdeles højspændte situationer, og selv om flere af dem er meget spektakulære, virker de på en eller anden måde troværdige.

At politiet benytter sig af civile agenter er uomtvisteligt. I Danmark har vi således sagen om Morten Storm, som ifølge ham selv har været benyttet som civil agent af PET i bestræbelserne for at få ram på en terrorist fra en mellemøstlig terrororganisation.

Bogen her er et eksempel på, at selv om den rummer meget, som i andre sammenhænge vil kunne virke urealistisk, så er den alligevel seriøs.

5 krimihjerter ud af 5  

Modtryk 2014 – 612 sider

Reklame

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...