Selv med 140 rejsedage om året med bogmesser og møder, skrivning af den 7. bog om ”Afdeling Q”, hvor der mangler 150 sider og uden sin personlige assistent Elisabeth Ahlefeldt-Laurvig, tog Jussi Adler Olsen sig tid til at et møde med en lille flok bloggere og efterfølgende at holde foredrag for 150 tilhørere.
Fredag den 6. maj havde Rikke Andrup fra ”Andrup’s Bookshelf” i samarbejde med Hjørring Bibliotek inviteret til bogblogger-møde med Jussi Adler-Olsen. Efter mødet holdt Jussi et foredrag om sit forfatterliv for ca.150 tilhørere i Salen på biblioteket.
Til bloggermødet var vi 7 bloggere, to bibliotekarer og Jussi, så der var rig mulighed for at en god snak, ikke mindst fordi flere af os kender ham ganske godt fra tidligere møder. Ja, og selv om Jussi møder utrolig mange mennesker, så kender han også os.
Som sædvanlig var han meget veloplagt og i strålende humør, som lige fik en tand mere, da der blev budt på kagemand med marcipan, fordi Rikke havde fødselsdag.
Kagemand med marcipan er bare noget, der smager
Jussi fortalte, at han sætter meget stor pris på de anmeldelser, som bogbloggerne lægger ud på deres blogger-sites. Han mener, anmeldelserne er ærlige og kommer fra hjertet af. Blogbloggerne repræsenterer sig selv, og skal ikke tage hensyn til andre. En bogblogger er synonym med den almindelige læser, som elsker at læse en god bog og gerne vil fortælle andre om den.
Man skulle tro, at det bedste for en forfatter er at sidde ved tasturet og skrive historien, men sådan er det ikke for Jussi. Han elsker at lave research, hvilket vil sige at komme ud til de steder, han har udset sig til, at handlingen skal foregå, men også til at møde mennesker, der ligger inde med viden, han skal bruge.
Han hader, hvis der bliver opdaget fejl i bogen, når den er blevet udgivet.
Researchen skal bare være i orden. Der må ikke være fejl i en bog. Jeg måtte høre en del for den der med vinduet, jeg fik åbnet i et IC3 tog
Han fortalte, at når han havde skrevet et manuskript færdigt, og det var læst godt og grundigt igennem af hans kone Hanne, og hans redaktør på Politikens Forlag havde redigeret i detmed meget kritiske øjne og bogen omsider var udgivet, så bl.a. frem til at høre bogbloggernes ærlige mening.
Vi kom selvfølgelig også ind på ”Afdeling Q” serien, hvor han lige nu skriver på bog nummer 7. I lighed med de foregående bøger i serien er det gennemgående tema i den nye bog også magt og magtmisbrug.
Endvidere fortalte han, at Carl Mørch, Assad og Rose i de sidste 4 bøger stadigvæk er de selvsamme personer, som vi kender så godt fra de første bøger; men til gengæld vil læserne komme endnu mere ”ind under huden” på dem end tidligere. I bind 7 vil det være Rose, læserne vil lære yderligere at kende. I bind 8 bliver det Assad, og i bind 9 bliver det Carl, hvorefter bind 10 afslutter serien ”med et sandt fyrværkeri”, som Jussi udtrykte det.
Til det efterfølgende foredrag i Salen kom Jussi selvfølgelig også ind på ”Afdeling Q”, og tilmed læste han to uddrag fra sin kommende bog, som endnu ikke er færdigskrevet. Det var et par meget interessante uddrag. Det ene handlede om en af bogens personer Denise – som i bogen udtales De-ni-se – Det andet var om Rose, som i høj grad har sin indre dæmoner at kæmpe med.
I øvrigt var Jussi en fantastisk oplæser, så det var en god oplevelse at høre de to uddrag.
Jussi ville blive en fantastisk oplæser, når hans kommende bog skal indtales som lydbog
Et lille udsnit af de 150 tilhørere
Hvad den 7. bog i Afdeling Q kommer til at hedde, ville Jussi ikke røbe.
Han satser på, at bogen udkommer i oktober. Nu må vi forventningsfulde læsere så håbe, at det holder stik, for de 150 sider, han mangler, skal gerne være færdige 1. august. Kan en forfatter med 140 rejsedage om året mon nå det?
Jussi fortalte også om de tre første romaner han har udgivet, nemlig ”Alfabethuset” 1997, ”Og hun takkede guderne” 2003 og ”Washington Dekretet” 2006. Sidstnævnte er i øvrigt meget aktuel i forbindelse med det kommende præsidentvalg i USA til november.
Det var ikke lige sådan, jeg forestillede mig filmatiseringen af tre første af mine bøger
Jussi fortalte også på meget fornøjelig vis lidt om sin far – overlægen, som var god til at støtte ham og altid opfordrede ham til at gå i gang med det, han havde lyst til og altid mindede ham om at huske at tisse, inden han foretog sig noget vigtigt.
Jussi er den yngste og eneste dreng ud af en børneflok på fire, så han fik også sagt flere morsomheder om sine søstre.
Adskillige gange under foredraget lød tilhørernes højlydte latter.
Til sidst var der lejlighed til at stille spørgsmål til Jussi, og det var der en del der benyttede sig af.
Herefter var der lejlighed til at købe Jussis bøger og få dem signeret. Det var der rigtig nogle, der benyttede sig af; men de fleste havde bøger med hjemmefra og når der var nogen, som gerne ville fotograferes sammen med Jussi, stillede han velvilligt op.
Tak til Hjørring Bibliotek, Rikke og Jussi for en dejlig eftermiddag i Hjørring.