”Copenhagen Crime” – Københavns nye krimifestival
Weekenden 11. og 12. juni stod i krimiens og kriminalitetens tegn. Sammen med min kone Marie var jeg gæst i Østerbrohuset på Aarhusgade på Østerbro i København, hvor dørene for første gang blev slået op til festivalen ”Copenhagen Crime”
Her var alt, hvad hjertet kunne begære for en inkarneret krimifan som mig. Fra 5 scener med 120 events og 30 udstillere kunne man dagen lang frit vælge mellem alle de “lækkerier”, som arrangørerne havde stillet frem for publikum.
Det var en stor og lækker “buffet”, der blev serveret med forfattere, retsmedicinerne, advokater, producere, politikere, politifolk, fangekor, skuespillere og flere fra både fiktionens og virkelighedens fascinerende kriminelle verden.
Rammerne var perfekte. Den smukke gamle “Østerbrohuset” dannede en oplagt kulisse for ”Copenhagen Crime”.
Udenfor skinnende solen fra en skyfri himmel, så også her blev eventene afviklet på bedste vis. Her var der søndag bl.a. et program for børn og unge.
Standene på udstillingsområdet var for størstedelens vedkommende “booket” af bogforlag med gode tilbud på bøger med både fiktion og fakta. Ikke alle store forlag var repræsenteret, så måske det gav gode muligheder for de mindre forlag til at blive set og hørt.
Fra virkelighedens verden var der bl.a. stande fra Det kriminalpræventive Råd, Politihistorisk Forening og Kriminalforsorgen.
Programmet for de 2 dage var overskueligt og enkelt sat op i festivalavisen, så også her var det nemt at finde rundt – lige som at vælge det man har mest lyst til at spise fra et menukort.
Et hvert valg vil altid være et fravalg. Sådan havde jeg det også, da jeg skulle vælge mellem et udbud på 120 foredrag, interviews, debatter, oplæsninger og meget andet. Jeg kunne ikke nå at høre alt det, jeg gerne ville; men jeg fik truffet masser af gode valg.
Som altid på krimievents og bogmesser var der også på ”Copenhagen Crime” mange gode og interessante krimiforfatter-interviews, som jeg nød at overvære. Jeg hørte Stefan Ahnhem, Anna Grue, Jens Henrik Jensen, Camilla Grebe, Morten Sabroe, Lone Theils, Ove Krüger Rasmussen, Dennis Jürgensen, Eva Maria Fredensborg, Michael Katz Krefeld, Helle Vincentz, Lotte og Søren Hammer og Ane Riel.
Efter interviewene fik jeg mig en lille snak med flere af forfatterne. For første gang også med Camilla Grebe og Ane Riel – to meget søde og imødekommende forfattere.
En af de helt specielle og gode oplevelser var at høre “Fangekoret fra Vridsløselille” både synge og spille egne sange sammen med deres fantastiske pianist. Det gjorde indtryk.
Det var også interessant at overvære en polisk debat, hvor 5 politikere diskuterede skyld, straf og retfærdighed.
Det sidste interview på ”Copenhagen Crime” var med Eva Marie Fredensborg, Jesper Stein, Søren og Lotte Hammer, Jacob Melander samt Jesper Stein, da de sammen med Jussi Adler-Olsen og Elsebeth Egholm har bidraget med hver en novelle til bogen ”Over grænsen”. En del af overskuddet går til ”Red Barnets” arbejde for syriske flygtningebørn. Jesper Stein kunne i den anledning overrække en check på 175.000 kr. til en repræsentant for organisationen.
Jeg har den glæde og fornøjelse, at jeg efterhånden er kommet til kende den pensionerede kriminalassistent Erik Hauervig, København rigtig godt. Hans halvtimes foredrag om at arbejde som kriminalassistent gennem mange år i de virkeligt belastede miljøer i København gjorde stort indtryk på både Marie og mig.
For at “komme af” med de grimme historier, har det hjulpet Erik Hauervig godt at få dem fortalt i 4 interessante krimier, som bygger på egne oplevelser og erfaringer. Bog nummer 5 i serien er på vej.
Min kone var meget begejstret for at overvære et foredrag med retsmedicineren Steen Holger Hansen. Ikke bare var emnet interessant, men overlægen var tilligemed virkelig underholdende.
Og så er jeg kommet frem til det, som jeg holder særdeles meget af, når jeg er til bogmesser, nemlig at gå rundt og falde i snak med forlæggere og forfattere. Det er godt! Det er lige som at møde gamle venner og få en god og hyggelig snak. Selvfølgelig kender jeg som inkarneret læser, blogger og anmelder forlæggerne og forfatterne temmelig godt; men jeg bliver da også meget glad, når jeg erfarer, at de altså også kender mig. Det forstår jeg på den måde, at det jo altså ikke er helt ligegyldigt, hvad almindelige amatørbloggere og -anmeldere skriver. Så jeg er en glad krimifan.
Jeg synes i høj grad, at ”Copenhagen Crime” var et meget fint arrangement, men jeg undrede mig over, at ikke flere gæster havde lagt vejen forbi ”Østerbrohuset”. Det virkede derfor ind imellem lidt mennesketomt ved standene og ved scenerne. Måske havde mange folk valgt at blive udenfor og nyde det dejlige sommervejr.
Selv om der manglede gæster, var der ingen af de forlagsfolk, jeg talte med, der var afvisende over for at komme igen til næste år, hvis ”Copenhagen Crime” vender tilbage.
Til sidst de uundgåelige spørgsmål: Er der forskel på ”Copenhagen Crime” og ”Krimimessen i Horsens”, og er der plads til begge events?
Hvad selve indholdet på de to events angår, er der efter min mening ikke synderlig stor forskel. Der er måske lidt mere, ”ikke bog-mæssigt” på ”Copenhagen Crime”, men jeg havde på forhånd troet, at forskellen ville have været større.
Der er til gengæld meget større forskel på stemningen på de to messer. Der er mere begejstring og feststemning i Horsens – en stemning der skabes af de mange flere mennesker, der kommer der.
Østerbrohuset er som nævnt et dejligt sted, men ”Fængslet” i Horsens, hvor ”Krimimessen” foregår, er helt unikt og er i sig selv meget stemningsskabende.
Er der plads til begge events? Det kommer i al sin enkelthed an på, om forlagene og forfatterne vil være med begge steder. Skal de to steder først til at konkurrere med hinanden, så tror jeg, det kan give problemer begge parter.
Jeg havde en utrolig god weekend på ”Copenhagen Crime”, men jeg må tilstå, at mit hjerte banker mest for ”Krimimessen i Horsens”.
Tak til Tina Røssel for invitationen til ”Copenhagen Crime”. Hilsen fra fruen og mig.