”Ulykkens år – EGESKOV” af Anne-Grethe Bjarup Riis & Thomas Rydahl

Gyldendal 210524 – 441 sider

Fra bogens bagside

1874. En frostklar morgen i april ankommer 18-årige Oda til Egeskov Slot for at begynde sit nye liv som stuepige. Det er en stor dag. Den unge baron skal forloves, og der er brug for alle hænder i køkkenet. Helt fra morgenstunden bobler huset af forventning både oppe og nede.
For baronens lillesøster, Jessie, er det også en stor dag. Hun mødes i al hemmelighed med sin udkårne, præstesønnen Johannes. I et kådt øjeblik kommer hun til at love sit hjerte væk, uvidende om, at der samme aften vil indtræffe en tragisk hændelse, der vender op og ned på hendes liv.
Herskabets genvordigheder er meget langt væk for staldknægten Stig. For ham handler det bare om at klare sig igennem til næste dag – og måske finde et øjeblik til at imponere den søde malkepige. Men da baronessen beder ham om en tjeneste, hvirvles han uforvarende ind i et farligt trekantsdrama, som risikerer at koste ham pladsen på slottet.
Ulykkens år er første bind i en stort anlagt romanserie om livet på og omkring Egeskov Slot på Fyn i slutningen af 1800-tallet. Romanserien er løst inspireret af virkelige hændelser og personer tilsat en god portion fiktion.

Min anmeldelse

”Ulykkens år – EGESKOV” er en fantastisk god beskrivelse af livet på det fynske slot, Egeskov i 1874.

Man får en aldeles glimrende indsigt i, hvordan livet formede sig for den adelige Bille-Brahe familie, som på det tidspunkt ejede Egeskov.

Samtidig skildres det særdeles godt, hvordan tyendet som hushovmester, oldfrue, kammerjomfru, kammertjener, stuepige, lakaj m.fl. skulle yde deres allerbedste for at tilfredsstille Bille-Brahe-familiens daglige behov.

Også folkeholdets arbejde med den ledende forvalter i spidsen for karle, malkepiger, madmor, skytte m.fl. får man aldeles godt beskrevet. Folkeholdet havde det bestemt ikke altid let i og med, de var underlagt især forvalterens bestemmelser.

Man kan sige det sådan: ”Ulykkens år – EGESKOV” er en dansk skildring af herskab og tjenestefolk.

Beskrivelserne af de personers tanker og ageren, der indgår i handlingen, efterlader ingen tvivl hos læseren om, hvordan deres tilværelse har været. Der skal selvfølgelig ikke herske nogen tvivl om, at det var tjenestefolkene, der havde det virkelig hårdt og har ligget under for herskabets regler og luner.

Man konstaterer også, at det bestemt heller ikke har været let at være datter eller søn af herskabet, især fordi det var forældrene, der bestemte, hvem de skulle have som ægtefælle. Det afstedkom jævnligt dårlige ogulykkeligeægteskaber.

”Ulykkens år – EGESKOV” er en yderst interessant, meget informativ og tankevækkende skildring af et slotsliv for 150 år siden.

Jeg ser meget frem til efterfølgeren til ”Ulykkens år – EGESKOV”.

5 hjerter af 5

Politikens Forlag 210524 – 441 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...