”Lad mig tage din hånd” af Tove Alsterdal

Forlagets beskrivelse:

En kold forårsnat styrter Charlie Eriksson ned fra en altan på 10. sal i Jakobsberg, en forstad til Stockholm. Hendes liv var et kaos af stoffer, kortvarige forhold og uopfyldte drømme, og politiet afskriver hendes død som selvmord.
Charlies søster, Helene, er arkitekt og lever et stilfærdigt liv med mand og børn. Hun har for længst gjort op med sin fortid: moren der forlod dem, faren der blev alkoholiseret, søsteren der ikke kunne skelne mellem virkelighed og fantasi. Men da Helene finder ud af, at Charlie var i Buenos Aires kort tid før sin død, bliver hun nysgerrig.
I sin jagt på sandheden konfronteres Helene med en brutal del af Sydamerikas historie og kommer farligt tæt på skæbne­svangre hemmeligheder. Sporene leder tilbage til 1970’erne, hvor deres mor forelskede sig i en argentinsk flygtning og forsvandt.

Min anmeldelse
”Lad mig tage din hånd” blev kåret som årets bedste krimi i Sverige i 2014. Det kan måske forlede en og anden til at tro, at vi her står over for en krimi af den mere gængse slags, som man normalt forbinder med svenskekvalitetskrimier.

Det er imidlertid ikke tilfældet. Bogen er (citat fra Modtryks beskrivelse) et familiedrama, en thriller om passion og bedrag, forbrydelse og forsoning.

Bogen har en nutidig handling, som tager udgangspunkt i den godt fyrreårige kvinde, Charlies død efter et styrt fra 10. etage i et højhus i en stockholmsk forstad.

Herefter skifter handlingen mellem den nutidige handling og til flashbacks til 1978 i Argentina, som da blev styret af et militært diktatur.

Det viser sig, at Charlies mor, Ing-Marie har forladt hende og søsteren Helene og er rejst til Argentina for at være med til at bekæmpe diktaturet gennem de – især kommunistiske – modstandsgrupper, der er opstået.

Helene opdager, at Charlie har forsøgt at finde ud af, hvad der er sket med deres mor og spekulerer over, om der en forbindelse mellem Charlies død og morens rejse til Argentina.

Hun tager tråden op og researcher på sagen. Et arbejde som bl.a. involverer ”graven” i fortiden og intense undersøgelser på datingssites og en rejse til Argentina.

Bogen har mange interessante temaer: ansvar og svigt, forældre og børn, demokrati og diktatur, kærlighed og had. Ja, og så de der står i forlagets beskrivelse: passion og bedrag, forbrydelse og forsoning.

Bogen rummer nogle utrolig gode personbeskrivelser. For nogles vedkommende konstaterer man, at den person man var engang, bestemt ikke nødvendigvis er den person, man er i dag.

Bogens handling ses fra flere personers synsvinkel, hvilket i høj grad er med til at give gode personbeskrivelser. Man tror på de personer – både de sympatiske og de usympatiske – man præsenteres for.

Det er en meget realistisk bog uden spektakulære ”heltegerninger”.

Bogen indeholder også fine miljøskildringer, der spænder fra det stockholmske forstadsmiljø til slut-halvfjerdsernes argentinsk slum.

Der er tale om en velskrevet bog med en god vidensformidling især af forholdene omkring militærdiktaturet i Argentina i 1978.

5 krimihjerter

Modtryk 2015 – 453 sider

Reklame

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...