People’sPress 2018 – 411 sider
Forlagets beskrivelse
På en regnfuld søndag i februar henrettes to mænd med maskinpistol i en bil på Slotsholmen i København. Drabsvåbnets fortid leder efterforskningen mod rockermiljøet, og politiassistent Lars Winkler får pludselig rigeligt at se til.
Journalisten Louise er rejst til Vietnam for at opspore sin biologiske mor. Her hører hun om et dansk firma med patent på en ny – og ikke helt uskadelig – rissort. Da Louises meddeler bliver skudt, flygter hun hjem til Danmark og sin lejlighed, hvor der har været indbrud. Nogen, ud over politiet, leder efter hende.
Opklaringen af Slotsholmens dobbeltdrab står i stampe, og politiet retter opmærksomheden mod ofrenes fortid. Et uopklaret drab på en ung kvinde fra 1980’erne kaster endnu et røgslør over den makabre sag, og Lars må bruge al sin snilde i forsøget på at nå til bunds i en sump af pengebegær og organiseret kriminalitet, der har tråde ind i politiske kredse og involverer samfundets øverste lag.
5. selvstændige bind i serien om politiassistent Lars Winkler
Anmeldelse
Jakob Melander har skrevet en meget spændende og tankevækkende krimi. Det er også en krimi med kærlighed og tristesse. Selv om Jakob Melander i sit efterord skriver, at det København, han beskriver i bogen, ikke er identisk med virkelighedens København, så synes jeg alligevel, at bogen i den grad oser af København.
En anden hovedstad, der også indgår i handlingen, er Ho Chi Minh City i Vietnam. Også denne by beskrives fantastisk, så man virkelig fornemmer, hvordan den ser ud, og hvordan det er at færdes her. I den forbindelse kan jeg godt lide, at man bliver opdateret lidt på Vietnams nyere historie.
Der er mange fine miljøskildringer i bogen. I København kommer man rundt i mange forskelligartede miljøer. Det er fx det bedre borgerskab, rockermiljøet, narko- og prostitutionsmiljøet og underklasse-København.
Der er også en fin og realistisk beskrivelse af politimiljøet, hvilket jeg bestemt sætter stor pris på.
Også de personer, der færdes i de forskellige miljøer, er virkelig godt beskrevet. Man kommer utrolig godt ind i hovederne på dem. Det gælder alle personer – både hoved- og bipersoner.
Man møder mange forskellige mennesketyper – både de sympatiske og de stik modsatte.
Man konstaterer igen, at der findes brådne kar i alle samfundslag.
Lars Winkler, politiefterforskeren der leder efterforskningen af dobbeltdrabet fra nutiden og også et drab begået i firserne, lærer man at kende godt. Det samme gælder hans kollega Sanne. Begge er dedikerede politifolk, men privatlivet har de hver især problemer med.
En anden interessant person er journalisten Louise, der er et halvt dansk-halvt vietnamesiskadoptivbarn i Danmark. Vi møder hende første gang, da hun rejser til Vietnam for at lede efter sin biologiske mor. Det foregår unægtelig på en anden måde end den, vi kender fra DR1’s populære serie ”Sporløs”. Mens hun forsøger at finde spor efter sin mor, erhverver hun sig en viden om nogle forsøg, som smarte forretningsfolk gør for at skabe en ny rissort, og som indebærer livsfarlige forsøg med sprøjtemidler.
Hjemme i Danmark igen følger hun op på den erhvervede viden, hvilket bestemt ikke er ufarligt. Tilligemed involveres hun også i den gamle drabssag fra 80’erne.
Størstedelen af handlingen ses fra Lars Winklers synsvinkel, men en stor del ses også fra Louises. Det gør sig rigtig godt.
Jeg konkluderer, at ”De døde og de ufødte” er en fantastisk krimi med en god krimiintrige. Jeg vil glæde mig til at læse efterfølgeren, som jeg er helt sikker på vil udkomme.
5 krimihjerter af 5
People’sPress 2018 – 411 sider
Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget