”Enkernes land” af Jeanette Varberg

Saga 2022 – 264 side

Fra bogens bagside

En 98-årig kvindes mystiske død i Vestjylland kædes sammen med mordet på en kontroversiel amerikansk højesteretsdommer. På begge lig finder man ældgamle romerske amuletter, der har været bortkommet i en menneskealder.

Mens efterforskeren Vivi dykker ned i det vestjyske lokalmiljø, allierer hendes chef, Peter, sig med den rebelske arkæolog Nanna, der udover at være ekspert i amuletter også er lidt af en Indiana Jones. Snart går den vilde jagt fra Vestjylland til Kairo og fra Vatikanet og videre ud i verden.

Min anmeldelse

Jeanette Varberg debuterer som spændingsromanforfatter med ”Enkernes land”. Hun er arkæolog og museumsinspektør på Nationalmuseet og skriver normalt fagbøger.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Jeanette Varberg også kan noget som spændingsromanforfatter. Hun forstår at skabe spænding og dramatik.

Samtidig evner hun at lægge vidensformidling ind i handlingen.

Hun formår også på spændende vis at flette skildringer fra 1893, der relaterer til Indre Mission på den jyske vestkyst, ind i hændelser fra nutiden, hvor hjemmehjælperen Jette finder den gamle 98-årige fru Jensen på badeværelset – død og hængende fra vasken i et kort reb.

Skildringen af den sorte Indre Mission synes jeg er virkelig interessant.

Den efterforskning, som efterforskeren Vivi fra Midt-og Vestjyllands politik, går i gang med er også spændende.

Efterforskningen af den gamle kvindes død – er det drab eller selvmord? – kobles nu sammen med drabet på en amerikansk kvindelig højesteretsdommer.

Her er det Peter Iversen, vicepolitiinspektør forflyttet fra København til Vestjylland, der leder efterforskningen sammen med en af verdens førende amuleteksperter i magtfuld rituel praksis, Nanna Rasmussen. Når hun er med i efterforskningen skyldes det, at der både på den gamle danske kvinde og den amerikanske højesteretsdommer blev fundet en amulet.

Relationerne mellem de to døde kvinder fører med sig, at læseren får et lille indblik i lidt dansk udvandringshistorie. Det synes jeg er interessant.

I forbindelse med de fundne amuletter får man en indgående beskrivelse af amuletters betydning for den tidlige kristendom.

Amuletterne kommer nu til at spille en stor rolle i handlingen og betyder, at Nanna og Peter Iversen rejser til Kairo og Vatikanet i en hæsblæsende jagt på sandheden, som overgår deres vildeste fantasi. Dramatikken intensiveres yderligere, da de to rejser til USA i det område, hvor højesteretsdommeren er fundet død, og på yderst dramatisk vis forsøger de at finde ud af tingenes sammenhæng.

Bogens personer, steder og miljøer fremstår meget tydeligt.

Der var helt bestemt meget, der fangede mig i ”Enkernes land”, men imellem synes jeg, den var lidt af en sejtrækker” med at alle de beskrivelser af amuletterne og deres symbolværdi.

3 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2022 – 521 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget.
Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...