”Kollaps” af Thomas Rathsack

Politikens forlag 2021 – 307 sider

Min anmeldelse

Med ”Kollaps” har Thomas Rathsack skrevet en dramatisk spændingsroman, der i høj grad også fokuserer på havforurening forårsaget af udsivning af dødsensfarlige kemiske stoffer, der indgår i biologisk krigsførelse.

I ”Kollaps” er det Rusland, der er skurken, idet nogle depoter tæt ved havet på Kolahalvøen er i en så dårlig forfatning, at dødsensfarlig kemi kan være på vej til at slippe ud i Barentshavet og forårsage en altødelæggende naturkatastrofe. Alt dette beskriver Thomas Rathsack på dramatisk og saglig vis.

Den tidligere jægersoldat, Michael Plessner bliver kontaktet af en kvinde fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Hun tilbyder ham en halv million kroner for at tage til Rusland og være coach for en flok danske og udenlandske rigmænd i forbindelse med, at de skal på en fisketur på Kolahalvøen.

Den dybere mening med turen er dog en helt anden. Han skal hjembringe fysiske beviser for at risikoen for en mulig og sandsynlig havforurening af ufattelige dimensioner er til stede. Beviserne herfor er indsamlet af en idealistisk ung russisk kvinde, Siri.

Imidlertid er den russiske sikkerhedstjeneste klar over, at beviserne er på vej væk fra Rusland, og man vil gøre alt for at forhindre, at det kommer til at ske.

Spørgsmålet er nu, om det vil lykkes for Michael Plessner og Siri at undslippe sikkerhedstjenesten. Der opstår adskillige dramatiske situationer, hvor det kommer til at dreje sig om liv eller død.

Spændingsniveauet i bogen er højt. Der sker noget hele tiden, og selv om Michael Plessner ikke helt har den styrke, han tidligere har vist at besidde, ved han nok, hvordan han skal beskytte sig selv og Siri.

Man ser tydeligt, at Thomas Rathsack har udstyret Plessner med nogle af de egenskaber, som han i høj grad kender til fra sig selv i sin tid i Jægerkorpset. Det er med til at give et klart indtryk af, hvordan Plessner er som person. Da man desuden får nogle tilbageblik i Plessners liv fra før i tiden, fremstår han virkelig tydelig.

Beskrivelserne af Siri og personerne i det hele taget er også fine.

Miljøbeskrivelserne er ligeledes virkelig gode, og man fornemmer tydeligt, hvordan de forskellige lokaliteter ser ud der, hvor personerne kommer omkring.

Foruden at være særdeles spændende sætter ”Kollaps” også nogle tanker i gang om, hvilken enorm naturkatastrofe som lemfældig omgang med oplagrede midler til biologisk krigsførelse kan medføre.

”Kollaps” er femte bind i serien om den tidligere jægersoldat Michael Plessner.

Jeg mener at vide, at Thomas Rathsack sætter bøgerne om Michael Plessner på pause nu, fordi han er i gang med at skrive en faglitterær bog.

Jeg håber virkelig, at Michael Plessner dukker op igen senere.

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2021 – 307 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...