Harper CollinsNordic 2020 – 293 sider
Min anmeldelse
De to første bøger i Lotte og Søren Hammers serie om 2. verdenskrig ”Venner og fjender” hedder ”Vejen til Warszawa” og ”Kobberslottet”. I den tredje bog ”Gaden uden ende” går hovpersonerne igen, nemlig den dansk-tyske SS-soldat Peter og det dansk-jødiske søskendepar Kasandra og Alexander.
Skæbnen har villet det sådan, at de to søskende nu bliver sendt til Den jødiske Ghetto – et afspærret område i Warszawa.
Ved søskendeparrets ankomst til ghettoen står SS-soldaten Peter og Kasandra lige pludselig over for hinanden. Det bliver et møde, som ingen af dem glemmer. Senere mødes de igen og bliver dybt forelskede.
Hurtigt efter at Kasandra og Alexander er ankommet til ghettoen involveres de begge på forskellig vis i modstandsarbejde. For Alexanders vedkommende handler det om indsmugling af fødevarer og medicin fra den såkaldte ariske del af Warszawa. Kasandras arbejde er nærmest lidt ”agentagtigt”. Hun hjælper bl.a. med at opspore personer, der er særlig farlige for modstandsbevægelsen.
Man får et særdeles godt indblik i, hvilke grufuldeforhold der herskede i Den jødiske Ghetto, hvor jøder døde i hobetal på grund af sygdom, sult og nedskydning.
De mange tyske nazister, der var tjenestegørende i ghettoen, var for manges vedkommende nogle modbydelige mennesker, der fx ganske umotiveret kunne finde på at nedskyde eller på anden vis dræbe jøder i massevis.
Det gælder ikke Peter, der hurtigt efter sin udstationering til Warszawa slet ikke kan acceptere sine SS-kollegers adfærd over for jøderne. Det medfører, at han efterhånden på forskellig vis giver den jødiske modstandsbevægelse en hjælpende hånd, samtidig med at forholdet til Kasandra bliver mere og mere inderligt.
Flere af SS-soldaterne – også dem højt oppe i geledderne – var modtagelig for bestikkelse og tjente penge på forskellig vis dels ved at give oplysninger til modstandsbevægelsen og dels ved at se gennem fingre med de mange livsnødvendige indsmuglinger, der fandt sted.
”Gaden uden ende” er på mange måder en rigtig god bog, men jeg synes, at beskrivelserne af forhandlinger og snakke om dette og hint både i og uden for ghettoen fylder lidt for meget. Ligeledes synes jeg, at Kasandra og Alexander lidt for hurtigt opnår at få fremtrædende roller i modstandsbevægelsen.
Under alle omstændigheder synes jeg, at ”Gaden uden navn” er en rigtig god bog, der på bedste vis beskriver noget af det, der foregik under 2. verdenskrig.
Ved bogens slutning hersker der ingen tvivl om, hvor den 4. bog i serien ”Venner og fjender” kommer til at foregå.
4 krimihjerter ud af 5
Harper CollinsNordic 2020 – 293 sider
Reklame:
Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget
Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO