“Pigen fra den franske skole” af Jacob Weinreich

Forlagets beskrivelse

København, forår, 1945.

Den danske modstandsbevægelse er i knæ. En række af de ledende danske frihedskæmpere sidder fanget i Gestapos hovedkvarter i Shellhuset i København, hvor de dagligt udsættes for tortur. Med mindre englænderne løber den enorme risiko, det er at bombe midt i en venligtsindet storby, risikerer hele den danske frihedsbevægelse at bryde sammen. Nazisterne frygter, at Royal Air Force vil angribe, og har derfor placeret fangerne som menneskelige skjold øverst oppe på 6. sal – og dermed gjort angrebet næsten umuligt.
Den unge københavner Asta vil helst holde sig på afstand af krigen, leve sit liv med job, familie og veninder, og drømme om den store kærlighed. Men krigen presser sig på. Og en voksende følelse af skyld.
Modstandsmanden Harald har for længst valgt side. Harald er ikke nogen helt, men efter tyskerne skød hans bror, har krigen besat hans sind.
Langt væk – på den engelske østkyst – bliver den unge Royal Air Force-pilot Edward sendt på en mission, der er så kompliceret og risikabel, at den bliver betegnet som en af de vanskeligste under hele Anden Verdenskrig: bombningen af Shellhuset i København.
Og midt på Frederiksberg – på den traditionsrige franske skole – insisterer lærerinden Benedikte på, at krigens vanvid ikke skal fylde noget i skolens hverdag. Her hersker orden, bøn og disciplin – her er man endnu lykkeligt uvidende om, at skolen snart vil blive centrum for en af de største tragedier i nyere dansk historie.
Det er den 21. marts 1945. Krigen er slut om få uger. 26 modstandsfolk sidder fanget i Shellhuset. Over 500 mennesker er samlet på Den franske skole, heriblandt 34 katolske nonner, otte civile lærerinder og 482 børn. Og 1200 kilometer væk letter 51 engelske fly med kurs mod København – forude venter en af danmarkshistories mest afgørende dage.
Romanen bygger på en lang række interviews med mennesker, der havde de voldsomme begivenheder i foråret 1945 helt inde på kroppen – men er en fri gendigtning af katastrofen.

Anmeldelse

Jacob Weinreich har med ”Pigen fra Den franske Skole” skrevet en fantastisk god roman, som ikke kan undgå at blive stående i læsernes erindring i rigtig lang tid. Bogen er både elementært spændende, utrolig tankevækkende og meget medrivende og følelsesskabende. Sidst men ikke mindst giver den en virkelig god beskrivelse af, hvorfor bombardementet af Shellhuset var nødvendigt og hvilke tragiske konsekvenser, det fik for børn og voksne på Den franske Skole”.

Beskrivelserne af bogens fire hovedpersoner: den unge københavnerpige Asta, modstandsmanden Harald, den engelske Royal Air Force-pilot Edward og nonnen Bendikte er fabelagtig gode. Man kommer i den grad ind i hovederne på dem og føler med dem.

Man hører bl.a. om, hvordan Asta har en indre kamp med sig selv om, hvor vidt hun skal gå fra at forholde sig neutral under besættelsen eller til at blive aktiv i kampen mod nazisterne. Ligeledes hører man, at grunden til, at Harald blev modstandsmand, var at hans bror den 9. april 1940 var en af de danske soldater, der mistede livet. Vi får beskrevet, hvordan en engelsk pilot har det, når han er på bombetogt, og så får vi en god forståelse for, hvordan den katolske nonne, Benedikte har det, når hun begynder at tvivle på Gud.

Hver især foretager de sig handlinger, som kræver stort mod, og noget af det, de gør, er ind imellem meget dumdristigt, men ikke urealistisk.

Hvad angår selve bombningen af Shellhuset samt fejlbomningen af Den franske Skole, får man et uhyggelig godt indblik i, hvad der skete set ud fra modstandsmanden Holgers og nonnen Bennediktes synsvinkler. Harald er i Shellhuset, og Bendikte er på Den franske Skole, da bomberne falder. Hvad de hver især oplever er i den forbindelse forfærdeligt og grufuldt.

Ind imellem får man også korte indtryk af nogle af de danskere, der hjalp besættelsesmagten med at bekæmpe den danske modstandsbevægelse. Den slags mennesker var også en del af besættelsen.  

Handlingen ses bogen igennem fra de fire hovedpersoners synsvinkel, hvilke betyder, at man kommer rundt i meget forskellige miljøer. Også disse beskriver Jacob Weinreich fortræffeligt. Det betyder også, at man får beskrevet, hvordan livet formede sig for helt almindeligemennesker under besættelsen.

Skiftet mellem de forskellige hovedpersoner sker ofte på meget spændende steder, og det skaber stor intensitet i handlingen.

Med ”Pigen fra Den franske Skole” viser Jacob Weinreich, hvilkenutrolig dygtig og alsidig forfatter han er. Almindeligvis kender vi ham som den ene part i forfatterpseudonymerne A. J. Kazinski samt Anna Ekberg og som medforfatter afden historiske krimi ”H.C. Andersen morderen”.

5 krimihjerter af 5


Politikens forlag
 2020 – 364 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan læses som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...