“Frit fald” af Elsebeth Egholm

Politikens forlag 2019 – 423 sider

Min anmeldelse

Igen har Elsebeth Egholm skrevet en fortræffelig, meget spændende og dramatisk krimi, ”Frit fald”, som tager tråden op fra hendes foregående og prisbelønnede ”Jeg finder dig altid”.

Den praktiserende læge, Rina, som er identisk med Aarhus’ anonyme street artist Private Eye, er igen hovedpersonen sammen med efterforskeren ved Østjyllands Politi, Helge Stanek.

I ”Jeg finder dig aldrig” blev den unge klatrer, Henrik sparket ned fra et tag under en klatring. Sagen blev aldrig opklaret. Rina frygter, at det har noget med hende at gøre, eftersom hun samme aften klatrede på nabobygningen, Prismet.

Hun sætter sig nu for at finde ud af, hvad der skete.

Rinas opklaringsarbejde bringer hende igen i forbindelse med Helge Stanek. Han arbejder med en sag, hvor en løsrevet arm er skyllet op på landpå Djursland.

Sammen og hver for sig bliver de to nu trukket ind i et spind af lånehajer, vold og udnyttelse af kvinder, hvilket også fører til flere drab.

Da handlingen ses fra både Staneks og Rinas synsvinkel, får man fantastisk god indsigt i deres tankevirksomhed og følelser, så man føler virkelig, man kender dem. Man fornemmer tydeligt, at Stanek nærer meget varme følelser over for Rina, og under mange lag fortrængninger mere end aner man, at følelserne er gensidige. Følelserne til trods forhindrer det dog ikke de to i at dyrke hed elskov til anden side.

Bogens øvrige personer – og dem er der en broget skare af – beskrives også godt. Nogle på en sådan måde, at man tydeligt fornemmer, hvad de indeholder, mens andre ikke er umiddelbart gennemskuelige.

Jeg holder meget af at læse krimier, der foregår på genkendelige steder. Selv om det er næsten 50 år siden, jeg dagligt kom til Aarhus, genkender jeg mange steder i bogen. Jeg har efterhånden også set mange af de nye bydele i byen, så jeg føler mig på hjemmebane i bogen.

Elsebeth Egholm formår på en levende og troværdig måde at ”trænge ind” i og beskrive de mangeartede steder, der er er med i bogen.

Politiets efterforskningsarbejde føles realistisk. Et lille hint til en meget omtalt sag fra virkelighedens verden er der også, idet politiet benytter sig af svenske lighunde i eftersøgningen af et lig i havet ud for Helgenæs.

Der er ingen tvivl om, at Elsebeth Egholm har foretaget en grundig research i forbindelse med udgivelsen af bogen. Det gælder bl.a. stedsbeskrivelser, politiarbejde og i særdeleshed klatremiljøet.

Måske kan der godt stilles spørgsmålstegn ved, om det efterforskningsarbejde, som den praktiserende læge, Rina er i gang med, er helt realistisk. Det er vist kun i bøgernes verden, at almindelige mennesker dels inddrages direkte i efterforskningsarbejde og dels efterforsker på egen hånd.

Mon ikke også, at Stanek for længst ville være blevet strittet ud af politiet for nogen af de ikke altid ”stuerene” handlinger, han foretager sig både som privatperson og som politimand.

Jeg køber imidlertid præmissen, fordi jeg synes, at ”Frit fald” er en knaldgod krimi, og jeg ser frem til den næste bog i serien om Rina og Stanek.

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2019 – 423 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...