”Motiv X” af Stefan Ahnhem

Lindhardt og Ringhof 2018- 440 sider

Fra bogens bagside

I Helsingborg ligger Fabian Risks datter Matilda i koma efter et skuddrama, og Fabian Risk er travlt optaget af at bringe sin familie på fode igen. Men da en ung syrisk dreng bliver brutalt myrdet og flere mord følger, må han tilbage på arbejde. Han og kollegerne hos Helsingborg politi kastes ud i en kamp mod tiden og en presset jagt på gerningsmændene. Samtidig kommer Fabian i besiddelse af information, som hans afdøde kollega Hugo Elvin efterlod sig; information, der giver Fabian viden om forhold på stationen, der kan få fatale professionelle og personlige konsekvenser for alle.

Anmeldelse:

Den svenske succesforfatter Stefan Ahnhem har begået mange drab i sine bøger. Nu har han igen begået en krimi af fineste karat.

Stefan Ahnhem fejetikke noget under gulvtæppet. Han beskriver virkeligheden, som den er, og derfor lægger han i bogen ikke skjul på, at også børn kan blive ofre for ondsindede gerningsmænd. Det er bestemt ikke behagelig læsning, og det er noget, som man ikke glemmer lige med det samme.

For at få det fulde udbytte ud af handlingen i ”Motiv X”, vil jeg anbefale, at man først læser ”Offer uden ansigt”, ”Den niende grav” og ”Atten grader minus”, da der er mange hændelser, som bliver taget op igen i ”Motiv X”.

Der sker flere spektakulære forbrydelser i bogen, hvor man tænker ”Hvem er mon gerningsmanden?”. Stefan Ahnhem har det med at snyde sine læsere. På et tidspunkt i handlingsforløbet får drabsefterforskerne fat i, hvad jeg i hvert fald troede var den rigtige drabsmand til en af forbrydelserne, men efter at have færdiglæst bogen og fået en snak med en krimiblogger-ven, er jeg kommet i tvivl.

Man kommer virkelig godt ”ind i hovedet” på mangeaf bogens personer. Ikke mindst fordi synsvinklen skifter mellem flere i persongalleriet. De personer, hvis tankegang man ikke får direkte beskrevet, får man alligevel et virkelig godt kendskab til ud fra deres handlinger, og andre personers opfattelse af dem.

Jeg føler, at jeg virkelig kommer til at kende efterforskerne Fabian Risk, Sverker ”Klippan” Holm, Irene Lilja og kriminalteknikeren Ingvar Molander bedre og bedre. Det gælder i øvrigt også de andre gengangere fra serien.

Beskrivelserne af de steder, hvor handlingen foregår, er af en sådan type, at man tydeligt ser dem for sig. Man kommer rundt mange steder lige fra de mest usle beboelser til en swingerklub et mondænt sted i København. I lighed med de andre af Stefan Ahnhems bøger er der også i ”Motiv X” dele af handlingen, som foregår på Sjælland.

”Motiv X” er andet end en krimi. Et tema, der i den grad bliver taget greb om, er den racisme, der florerer i det svenske samfund. Selv om bogen foregår i 2012 er der mange lighedspunkter med det, der sker i dagens Sverige i 2018.

Stefan Ahnhem er bestemt ikke bange for at give Sverigedemokraterne ”et gok i nødden” ved bl.a. at komme ind på, at nogle blandt de mest rabiate Sverigedemokrater har lighedspunkter med nazisterne.

Andre vedkommende temaer indgår også i handlingen. Begrebet skyld spiller en stor rolle, men også manglende ressourcer i psykiatrien,diverse former for sex – også den dybt kriminelle, forholdet mellem ægtefæller, far/søn forholdet, forældre/teenagebørn m.fl.

Kære Stefan Ahnhem bliv nu færdig med efterfølgeren til ”Motiv X”, som rummer flere cliffhangere. Jeg er mega spændt på, hvordan du følger op på dem.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2018- 440 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...