”Kodenavn Alice” af Kate Quinn

Harper CollinsNordic 2018 – 523 sider

Forlagets beskrivelse

1947. I en verden præget af efterveerne fra Anden Verdenskrig står den amerikanske collegepige Charlie St. Clair og er gravid, ugift og på nippet til at blive smidt ud af sin meget anstændige familie. Charlie klamrer sig samtidigt til det desperate håb, at hendes elskede kusine Rose, som forsvandt under krigen i det nazi-besatte Frankrig, stadig er i live, så da Charlies mor slæber hende med til Europa for at få ordnet hendes Lille Problem, stikker hun af til London, fast besluttet på at finde ud af, hvad der skete med den kusine, hun elsker som en søster.

1915. Den Store Krig er et år gammel, og Eve Gardiner brænder efter at bidrage i kampen mod tyskerne. Det får hun uventet chancen for, da hun rekrutteres som spion og sendes ind bag fjendens linjer i det besatte Frankrig, hvor hun oplæres af spionernes dronning, den fascinerende Lili med kodenavnet Alice, som styrer et omfattende netværk af hemmelige agenter lige for næsen af fjenden. 30 år senere bor Eve i et forfaldent hus i London, ensom og fordrukken, hjemsøgt af det bedrag, der endte med at flå Alice-netværket i stumper og stykker. Lige indtil en ung, amerikansk pige braser ind i hendes hus og taler om en person, hvis navn Eve ikke har hørt i årtier. Det sender dem begge ud på en færd for at finde sandheden – uanset hvor den fører hen.

Anmeldelse

Almindeligvis er det ikke bøger som ”Kodenavn Alice”, jeg anmelder, men jeg fik lyst til at læse bogen, da jeg havde set bogomtalen.

Efter min mening repræsenterer bogen flere forskellige genrer.

Første genre er den historiske roman, og her får man et godt indblik især ide kvindelige engelske spioners ageren under 1. verdenskrig. Det har været en helt utrolig farlig tilværelse disse kvinder har haft og har måttet nedværdige sig til at levefor at skaffe oplysninger.

Man følger primært Eve Gardiners færden og får et godt indblik i hvilke spor spiontilværelsen har sat sig i hendes sindlænge efter krigens afslutning. Beskrivelsen af Eve er virkelig god.

Det samme er beskrivelsen den amerikanske kvinde Charlie St. Clair, som er hovedpersonen i den anden genre, som indgår i ”Kodenavn Alice”. Nemlig kærlighedsromanen. På en god og interessant måde beskrives, hvor svært det var lige efter 2. verdenskrig at være gravid uden for ægteskab og i særdeleshed med en mand, som hun ikke ønsker at dele tilværelsen med. Samtidig beskrives, hvordan Charlie igen bliver forelsket og er den, der tager initiativet til at få den mand, hun er kommet til at elske.

Den historiske roman og kærlighedsromanen filtrer sig ind i hinanden med det resultat, at man nu bevæger sig ind i tredje genre – nemlig spændingsromanen.

Både personer og steder er overaltvelbeskrevne, men jeg synes, at bogen er for lang.

Det er min klare fornemmelse, at bogen henvender sig mere til kvindelige læsere end til mandlige. Ind imellem syntes jeg, der var for mange kvindelige følelser, man skulle have uddybet.

Er man til en god blanding af krigshistorie, kærlighed og spænding, kan man roligt gå i gang med ”Kodenavn Alice”.

4 krimihjerter af 5

Harper CollinsNordic 2018 – 523 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...