Forlagets beskrivelse
En trykkende varm sommeraften bliver en 3-årig dreng bortført fra en tankstation i København. Kort efter finder politiet det stærkt mishandlede lig af en midaldrende kvinde i en lejlighed på den anden side af gaden. Thomas Nyland og hans team af efterforskere fra Københavns Politi får ansvaret for både at opklare drabet og finde den bortførte dreng. Det viser sig, at gerningsmanden har afspillet mystiske lyde på kvindens stereoanlæg under mishandlingen af hende, og snart efter dukker papirark med blyantsstreger og et gammelt kassettebånd med gruopvækkende optagelser op. Fund, der peger i retning af en ekstremt brutal og metodisk morder.
Min anmeldelse
Bogen starter lige på og hårdt med en uddybende beskrivelse af en dræbt kvinde, så der er ingen tvivl hos læseren, hvad det er for en gerningsmand, man har med at gøre.
”Ritualet” må beskrives som en politiroman, idet handlingen ses ud fra de efterforskere, der skal opklare det brutale drab og en samtidig bortførelse af en 3-årig dreng.
I særdeleshed ses handlingen fra teamchef ved ”Afdelingen for personfarlig kriminalitet” ved Københavns Politi, Thomas Nylands synspunkt. Han er også den gennemgående hovedperson i Jens Østergaards to foregående krimier.
Jens Østergaard har helt styr på det politimæssige. Dog er jeg noget usikker på, hvorvidt Københavns Politi uden videre kan foretage efterforskning i Karise, uden at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er med på sidelinjen.
Thomas Nyland er en kæmpe på 120 kg og af jysk oprindelse. Han er dygtig og kompetent, men som følge af nogle barske oplevelser i en tidligere sag, har han også nogle psykiske problemer, som han dog forstår at holde i ave, når han er på job, men de dukker ofte op, når han er alene med sig selv. En lidt håbløs forelskelse sætter også sit præg på ham.
Også Thomas Nylands nære medarbejder, Martin Dahl har sit at kæmpe med, så det er ikke ligefrem heltetyper, der efterforsker drabet og bortførelsen, men mennesker af kød og blod.
Realistiske beskrivelser gælder også for bogens andre personer. Uden at der på nogen måde er et stort persongalleri i bogen, præsenteres man for mange forskellige mennesketyper. Interessante er i særdeleshed de personer, som er tilknyttet den sekt, der spiller en væsentlig rolle i handlingen.
I dagens Danmark findes der sekter, hvor mere eller mindre fanatiske mennesker finder et tilhørsforhold af den ene eller anden grund. Uden at komme nærmere ind på det her, er den beskrevne sekt i bogen en af de mere spektakulære af slagsen.
Hvorvidt bogens sekt er helt realistisk, ved jeg ikke, men faktisk skulle det ikke undre mig, for i medierne ser og hører man ind imellem om sekter, hvis fremfærd i den grad er grænseoverskridende.
Igen er det befriende at læse en bog på kun 258 sider. Jens Østergaard mestrer at skære ind til benet, når han skriver sine krimier, således hører vi fx ikke om store teammøder og meget detaljerede handlinger fra den kriminaltekniske side af efterforskningen, men man fornemmer alligevel, der foregår en efterforskning ud over den, man direkte præsenteres for.
4 krimihjerter af 5
EC Edition – 258 sider
Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget
Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO